Een eigen loods bouwen is een ding. De grootste stap is ergens je schroefmachine op zetten om het eerste schroefje los te draaien, maar welke..
Als je eenmaal aan de gang bent, wijst het zich redelijk vanzelf. In ieder geval makkelijker dan een Ikea item in en uit elkaar halen, het formaat is alleen nét even iets anders.
Inmiddels zitten de schroeven er allemaal weer terug in, heeft het een vloer van steenschotten, een tussenwand van ‘gratis af te halen paneeldeuren van marktplaats’, een tussenwand van verweerde roestige zinken platen en is het geïsoleerd met schapenwol en dat allemaal met mijn handen. Toegegeven, ook met de handen van de buurman. Vier paar handen hebben een loods van 11×20 meter gebouwd. Ik ben er trots op. En vooral heb ik zin om er te werken en workshops te geven.
De volgende uitdaging is verwarming. Omdat de loods op een kavels staat, is er (nog) geen elektra, water en verwarming. Met mede creatievelingen op het terrein wordt gewerkt aan een biomeiler, om deze in te zetten als verwarming voor in de loods. Hemelwater ga ik opvangen in tanks, dit kan ik dan gebruiken voor bij de workshops (vacht)vilten.
Het hele concept achter deze bouw is duurzaam en circulair. Het enige wat nieuw gekocht is, zijn schroeven. Ook de producten die te koop zijn en workshops die ik geef zijn duurzaam en is erover nagedacht waar het vandaan komt of het circulair is en hoe lang het meegaat.