schapen herkennen gezichtenIn het tijdschrift De Levende Haven stond een leuk artikel over schapen.

Net als honden, apen en mensen zijn schapen sociale wezens die elkaar kunnen herkennen. Bekend is ook dat ze hun verzorgers herkennen. Onbekend was tot dusver of ze ook het gezicht van mensen kunnen herkennen.

Onderzoek van de Universiteit van Cambridge heeft nu aangetoond dat schapen na enige training in staat zijn om foto’s van gezichten van elkaar te onderscheiden. De schapen werden in een ruimte geplaatst waar ze steeds twee verschillende foto’s kregen te zien: een van een beroemd persoon en een van een willekeurig persoon. Als ze dicht bij de beroemde persoon kwamen kregen ze een beloning. Na verloop van tijd liepen ze acht van de tien keer naar de foto van de beroemde persoon. Als de foto van de beroemdheid werd vervangen door een foto van hun vaste verzorger, dan liepen ze daar op af.

Het onderzoek werd niet zomaar uitgevoerd. De Universiteit van Cambridge doet onderzoek naar de ziekte van Huntington. In dat verband wordt gebruik gemaakt van schapen die via genetische modificatie een aanleg hebben voor deze ziekte. De onderzoekers kunnen met behulp van deze schapen kijken hoe de ziekte zich ontwikkelt en de verstandelijke vermogen van de dieren verandert.

!!Omdat we aan het verbouwen zijn, kunnen er even geen workshops worden gegeven.

zodra het nieuwe atelier is ingericht, gaan we weer data inplannen.

!!Omdat we aan het verbouwen zijn, kunnen er even geen workshops worden gegeven.

zodra het nieuwe atelier is ingericht, gaan we weer data inplannen.