Wol is een van de oudste en bekendste textielvezels. Vilt was vermoedelijk de eerste vorm van textiel die de mens vervaardigde, al komt een prehistorische manier van ineenvlechting van plantenstrengen daar ook voor in aanmerking. In elk geval ging de uitvinding van het vilt die van het weven en het breien ruimschoots voor. De oudste bewaarde viltresten dateren van ca. 6500 voor Christus en werden gevonden in Klein-Azië. De basis eigenschappen van wol, waardoor het al gebruikt werd in het stenen tijdperk, zijn nog steeds de kwaliteiten waarom wol zo’n uniek materiaal is. Er zijn genoeg andere textielvezels, maar de huidige wetenschap heeft nog geen andere (synthetische) vezel kunnen produceren, die hetzelfde kan en doet als wol.

Het is een volledig natuurlijk materiaal, en het is (meestal) heel diervriendelijk geproduceerd, zonder grote impact op milieu of samenleving. Wol is een natuurlijke grondstof met een groot aantal unieke eigenschappen. Zo groeit wol elk jaar weer vanzelf aan. Het schaap is eigenlijk een kleine ‘vezelfabriek’. Jaarlijks wordt over de hele wereld zo’n drie miljard ton wol geproduceerd. Wol heeft een lange levensduur, zo’n 80 jaar met behoud van alle positieve eigenschappen. Daarna is wol 100% recyclebaar. Wollen producten blijven langer mooi, en zijn dus erg duurzaam.

Wol is waterafstotend door de structuur van de vezel. Hierdoor wordt het water niet meteen geabsorbeerd. Zelfs als wol uiteindelijk nat wordt, blijft het warmte genereren en wordt je niet koud en klammig.  

Wolvezels zijn van nature vuilafstotend. Door het natuurlijke wol-vet (lanoline) dringt vuil minder snel in de vezel. Een wollen kledingstuk hoef je slechts buiten uit te hangen om het op te frissen. Wol is zelfreinigend, bacterie-werend. Wol ventileert en reguleert de temperatuur en het vochtgehalte waardoor er geen omgeving ontstaat voor bacteriën of huismijt. Omdat wol de luchtvochtigheid zelf reguleert kan er geen klimaat ontstaan waarin schimmels kunnen leven.

Wol is bovendien hypoallergeen. Dat betekent een zeer geringe kans dat iemand allergisch is voor wol.

Wol is een relatief brandveilig materiaal. Wol is een veilige vezel, het hoeft niet behandeld te worden om de gevolgen van een aanraking met vuur tegen te gaan. Het vuur dooft in de vlam. Het verbrandingspunt ligt erg hoog, rond de 600˚C en is daarmee brandvertragend.

Omdat wol op natuurlijke manier vocht absorbeert vanuit de lucht, wordt het effect van statische elektriciteit, het is antistatisch, heel erg veel minder dan bij andere materialen.

Wol ook een heilzame werking voor het lichaam. De kracht van wol wordt al eeuwen geroemd. Wie vroeger last had van reuma, spierpijn of gewrichtspijn legde zich te ruste tussen de schapenvachten. De heilzame kracht van de lanoline gecombineerd met de weldadige warmte van wol deden hun werk en gaven verlichting. Zuivere scheerwol is onlosmakelijk verbonden met gezondheid.

Kortom, wol is een natuurproduct met fantastische kwaliteiten. Kwaliteiten die bij lange na niet te evenaren zijn door kunststoffen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van wol. Een wollen deken op de bank is warm, gezellig en mooi, een plaid voor onderweg is handig of een prachtig woonaccessoire voor sfeer.
Wol is zacht, ventilerend, hypoallergeen en zeer comfortabel. 

NatalieWool_blog

!!Omdat we aan het verbouwen zijn, kunnen er even geen workshops worden gegeven.

zodra het nieuwe atelier is ingericht, gaan we weer data inplannen.

!!Omdat we aan het verbouwen zijn, kunnen er even geen workshops worden gegeven.

zodra het nieuwe atelier is ingericht, gaan we weer data inplannen.